Monitorul Comunei

Bugetul local 2020

“Aici sunt banii dvs.!”, spune Ionel Moloiu, primarul localitatii Harsesti, prezentand consatenilor sai o radiografie a bugetului pentru anul recent incheiat si o previziune a bugetului local pentru anul 2020.
“Intr-o comuna mica, avand o pusculita saracuta, incercam si reusim sa ne gospodarim astfel incat sa dezvoltam, sa modernizam totusi localitatea si nu doar sa supravietuim, iar asta se vede cu ochiul liber, in satele noastre unde iluminatul public, asfaltul, apa curenta si canalizarea sunt deja obiective indeplite, in cea mai mare parte a comunei”, declara primul-gospodar, care nu a stat nici cu mainile in san, a neputinta, si nici cu mana intinsa la “robinetul” Consiliului Judetean Arges, ci a accesat si bani europeni, prin diverse proiecte prin care fata comunei Harsesti s-a schimbat mult in ultimii opt ani.
3028,9 mii lei a reprezentat bugetul constituit la nivelul anului 2019 din venituri proprii, sume defalcate din TVA si impozit pe venit, observandu-se, prin comparatie, o usoara crestere a bugetului bugetul previzionat pentru anul acesta, care ar fi de 3175 mii lei.
Ca si anul trecut, si in 2020, aproximativ 60% din bani reprezinta cheltuieli de functionare/salarizare/ utilitati/ cheltuieli curente, iar 40% au ca destinatie investitiile si dezvoltarea localitatii Harsesti. Se va asigura astfel cofinantarea proiectelor deja aprobate, precum construirea salii de sport, dezvoltarea retelei apa-canal, modernizarea drumurilor comunale, reabilitarea si dotarea fostei gradinite. Ca in fiecare an, din acelasi buget local se asigura sumele destinate scolii, transportului scolar, asigurarea combustibilului, sustinerea echipei de fotbal si a formatiei de dansuri populare a localitatii. “Si, fiindca banii nostri nu sunt multi, o suma modesta, de aproximativ 250 de milioane de lei vechi, este alocata organizarii Festivalului Judetean “Sarbatoarea Rusaliilor-Calusul la Harsesti”, aflat la cea de-a VIII-a editie, desfasurat in fiecare an, de ziua comunei, in Duminica Mosilor de Vara, in vatra satului Harsesti”, mentioneaza edilul Ionel Moloiu, care nu uita sa adauge ca tot in bugetul pentru 2020 sunt prevazute si cheltuielile pentru realizarea Monografiei Comunei Harsesti, o carte-simbol al identitatii locale, prima astfel de lucrare-marturie scrisa despre aceasta comuna din sudul campiei argesene si a carei lansare va avea loc in cateva luni.
Asadar, desi nu este finalizat, asteptandu-se si distribuirea sumelor alocate proiectelor finantate de catre Consiliul Judetean Arges, dar si Hotararea Guvernamentala privind alocarea sumelor pentru invatamant, costul standard/elev, se poate concluziona ca bugetul local pentru anul in curs este bine conturat, la Harsesti, veniturile fiind mai mari decat anul trecut.